Czego nie może zabraknąć na wigilijnym stole?

wigilijny-stolCzas na rozpoczęcie przygotowań do uroczystej wieczerzy. Obok choinki, kolęd i prezentów przygotowujemy także świąteczne posiłki. Na stół podajemy ryby, potrawy z mąki, kaszy, świeże i suszone grzyby, owoce, warzywa. Ich spożycie według dawnych wierzeń ma zapewnić domownikom zdrowie oraz szczęście.

Daniom wigilijnym od wieków przypisywano jakieś znaczenie. Opłatek symbolizował zgodę i jedność, a chleb dobrobyt i początek nowego życia. Ziarno zbóż oraz wypieki z mąki miały zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku. Zboże uznawane było za źródło życiodajnej mocy. Rybie przypisywano przede wszystkim znaczenie religijne.

W Polsce przygotowuje się 12 potraw wigilijnych. Według tradycji chrześcijańskiej symbolizują dwunastu apostołów. Natomiast według wierzeń ludowych nawiązują do liczby miesięcy w roku.

Jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych jest  barszcz czerwony z uszkami. W niektórych regionach Polski, zamiast barszczu czerwonego podawana jest zupa grzybowa. Z kolei  kapusta z grochem, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole ma swoją życiodajną moc zapewniającą siły i witalność oraz ma chronić przed chorobami. Podajemy również karpia, ale ostatnio coraz częściej pieczonego łososia lub pstrąga. Z ryb nie może zabraknąć śledzia, symbolu postu i wyczekiwania. Przyrządzamy go zazwyczaj w śmietanie lub oleju, a także w kolorowych sałatkach np. z burakami.

Kolejną tradycyjną potrawą są  pierogi z kapustą i grzybami, a także kompot z suszu w skład którego wchodzą suszone gruszki, zapewniające długowieczność, jabłka symbolizujące miłość i zdrowie oraz śliwki odpędzające złe moce. Susz ma właściwości ułatwiające trawienie.

Na świątecznej wieczerzy nie może zabraknąć makowca, ponieważ mak przynosi bogactwo, a także piernika symbolizującego dobrobyt. W niektórych regionach podawana jest kutia – potrawa z pszenicy, maku, miodu, mleka oraz dużej ilości bakalii. Nie wolno zapomnieć o chlebie, który ma zapewnić pomyślność w nadchodzącym roku.