Risotto – wykwintne i proste

risotto z kurczakiemWłoska kuchnia jest jedną z najbardziej popularnych na świecie. Jest przy tym bardzo zróżnicowana regionalnie. To, co łączy poszczególne regiony to wykorzystywanie świeżych, sezonowych warzyw oraz ziół w znacznych ilościach, spożywanie ryb i owoców morza, używanie dobrej jakości oliwy z oliwek, a także duży udział potraw mącznych w menu. Na południu Włoch preferowane są potrawy z makaronów różnego rodzaju oraz stosowanie oliwy, natomiast północ kraju to królestwo ryżu, polenty oraz dobrej jakości masła.

 

Risotto stanowi sztandarową potrawę tego regionu. Warto jednak zauważyć, iż ryż we Włoszech uprawiany jest dopiero od XV wieku. Trafił do tego kraju dzięki zamorskim podróżom – niektóre hipotezy mówią o tym, że z Chin (za sprawą Marco Polo), inne – wskazują inspirację pilawem pochodzącym z Bliskiego Wschodu.

 

Jak się do tego zabrać ?

Przygotowanie risotto powinno rozpocząć się od wyboru najwyższej jakości składników. Potrawa ta może przybierać zarówno prostą, jak i wyszukaną formę, najważniejsze są jednak trzy bazowe składniki: prawdziwe masło, esencjonalny bulion, a także specjalny ryż przeznaczony do risotto. Odmiany doskonałe do przygotowywania dania to m.in. arborio, vialone nano, roma, baldo czy carnaroli. Charakteryzują się okrągło – owalnymi ziarnami o znacznej przezroczystości i białym środku. Ryż po ugotowaniu jest kremowy jedynie na zewnątrz, posiada natomiast twarde wnętrze.

Składniki odmierzamy dość precyzyjnie, kluczową cechą risotto jest bowiem jego specyficzna konsystencja. W przepisie na 2 części ryżu przypadają 4 części bulionu. Pierwszym krokiem przy realizacji przepisu jest rozpuszczenie w garnku (koniecznie z grubym dnem) masła oraz przesmażenie na nim cebuli i czosnku. Następnie wsypujemy suchy, surowy ryż i czekamy, aż będzie zeszklony. Ryż można podlać białym winem do smaku, można też pominąć ten krok i od razu dolać do niego uprzednio przygotowany bulion. Składnik ten można przygotować na bazie warzywnej bądź mięsnej. Co istotne – bulion dodajemy do ryżu stopniowo, czekając za każdym razem, aż się wchłonie. Wtedy możemy dodać pozostałe elementy – wedle swoich preferencji przyprawić niemal gotową potrawę. Risotto doskonale komponuje się również z z piersi kurczaka, warzywami, grzybami. Warto je posypać parmezanem na kilka minut przed końcem gotowania – rozpuszczony starty ser sprawi, iż całość będzie jeszcze bardziej kremowa. Parmezan nie będzie dobrym wyborem jedynie w przypadku risotta z owocami morza. Sekret udanego risotta tkwi w tym, że ziarenka specjalnego ryżu przeznaczonego do jego przyrządzania są jędrne w środku, nie rozgotowują się i nie sklejają ze sobą. Risotto stanowi potrawę, która może być zarówno główną atrakcją obiadu jak i dodatkiem do innego dania. We Włoszech bywa podawane również zamiast zupy, po przystawce.

więcej:

https://www.przepisy.pl/przepisy/szukaj/risotto-z-kurczakiem-i-warzywami