Sprawdź pomysły na smaczne sałatki i jajka wielkanocne


Każdemu z nas święta kojarzą się z inną potrawą – miłośnicy słodkości czekają na mazurka i babkę, a fani dań wytrawnych na różnorodne sałatki i nadziewane jajka. Co roku stajemy przed wyborem najlepszych potraw, które zachwycą naszych gości. Co przygotować w te święta?

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami

Sałatka z białą kiełbasą i jajkami to przepis na sycące danie śniadaniowe lub obiadowe. Zawiera zaledwie kilka składników, a ich połączenie zapewni wspaniały smak. Obowiązkowymi elementami są oczywiście jajka ugotowane na twardo, kiełbasa oraz świeże warzywa, czyli mix sałat i czerwona papryka. To kolorowe danie jest niezwykle proste i zajmuje niewiele czasu! Wystarczy połączyć składniki, w międzyczasie krojąc kiełbasę i jajka na plasterki, a następnie polać przygotowanym wcześniej sosem majonezowo-chrzanowym.

Sałatka warstwowa z szynką i ananasem

Sałatka na Wielkanoc powinna być oczywiście smaczna, ale również pięknie prezentować się na świątecznym stole. Taki efekt zapewnią ułożone warstwy w szklanej przezroczystej szklance lub ozdobnym słoiczku. Należy przygotować składniki – seler konserwowy, kukurydzę, szynkę konserwową, ananasa z puszki, jajka, ser żółty i natkę pietruszki dla ozdoby. Warstwy możemy układać dowolnie, przekładając każdą Majonezem Dekoracyjnym WINIARY.

Sałatka jarzynowa z grzybkami marynowanymi

To nowa odsłona tradycyjnej sałatki jarzynowej. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali ugotowanych ziemniaków, marchewki, selera, białą część pora, boczek oraz kurki marynowane lub inne grzybki. Składniki należy pokroić w drobne kawałki, wymieszać oraz dodać majonez i przyprawy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona. Niebo w gębie!

Jajka faszerowane wiosenne

Wielkanoc to czas, kiedy czujemy pierwsze oznaki wiosny. Z tego względu nie może zabraknąć jajek faszerowanych wiosennie. Do przygotowania farszu użyjemy nowalijek, czyli świeżej rzodkiewki i aromatycznego szczypiorku. Wystarczy tylko pomieszać pokrojone warzywa z żółtkami i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, nałożyć na przepołowione jajka i gotowe!

Jajka w szynce

Jajka w szynce to doskonała przystawka przed obiadem lub jako jedna z wielu potraw śniadaniowych obok różnorodnych sałatek. Delikatny smak zapewni serek śmietanowy, a nutki ostrości nada chrzan. Należy wymieszać je z jajkami i ogórkiem konserwowym i zawinąć w szynkę. Można również wykorzystać polędwicę łososiową. Jajka w szynce najlepiej smakują polane sosem przygotowanym z majonezu, jogurtu i chrzanu.

Jajka w sosie musztardowym

Przeważnie jajka na Wielkanoc łączymy z majonezem, jednak tym razem dodamy do niego odrobinę ostrej musztardy oraz kwaśnej śmietany. Przygotowanie tego dania jest bardzo proste – gotujemy jajka na twardo, kroimy na ćwiartki, polewany sosem i ozdabiamy aromatycznym koperkiem.

Jajka w galarecie

A może jajka w galarecie? Ten przepis wymaga trochę większego nakładu pracy, jednak warto poświęcić czas, aby zachwycić gości. Podstawą udanego dania jest aromatyczna i wyrazista w smaku galaretka. Jak ją przygotować? Należy zagotować żelatynę z bulionem – wykorzystamy w tym celu Bulion warzywny WINIARY. Następnie w małej salaterce układamy kolejno natkę pietruszki, kawałki papryki czerwonej, groszek, plasterki jajek oraz polędwicę drobiową. Całość schładzamy w lodówce do zastygnięcia, a przed przyjściem gości wyjmujemy z salaterki i ozdabiamy.